•  
  • Добитници Награде „Браћа Карић" у 2014. години

  •  
  • Ваша локација:
   Насловна
   /
   Добитници
   /
   Добитници Награде „Браћа Карић" у 2014. години
   • 01. октобар 2014.
  • Седамнаесту годину за редом, Карић Фондација, која се више од 30 година бави хуманитарним радом, и ове године је доделила признања најеминентнијим личностима из света културе, уметности, економије, привреде, књижевности и издаваштва, хуманитарних активности, јачање мира и сарадње међу народима. Свечана церемонија доделе награда „Браћа Карић", које су лауреатима уручили чланови породице Драгомир Ј. Карић и Гордана Карић, одржана је и ове године на Великој сцени Народног позоришта.

    

   Миланка Карић, оснивач и почасни председник „Карић Фондације”
   „Драги наши пријатељи, вечерас смо се окупили под сводовима нашег националног театра да по 17. пут похвалимо и наградимо најбоље међу најбољима. Ове године обележавамо 100 година од почетка Првог светског рата , Великог рата, у коме су Србија и српски народ прошли голготу. Претрпели тешке губитке. Територијално и демографски били угрожени, али сачували своју државу и доживели велику славу! Дубоко се клањамо сенима наших храбрих и славних предака! Признање и похвала туђег постигнућа нашу награду чине посебном и узвишеном, а њен значај и потреба да постоји, сваке године бивају све већи и већи. Као и претходних година и вечерас, моје мисли су усмерене као мом Богољубу, који нас, нажалост и овога пута, поздравља из далека. Поздравимо и ми њега! Одувек је сматрао да „онолико колико је јака породица - толико је јака и држава”. Поносан је на велику породицу наших лауреата која је битно оснажила Србију. Неизмерно сам срећна што смо, пре три године, са радошћу и поверењем, руковођење „Карић Фондацијом” и организацију награде, поверили нашој најмлађој ћерки Даници. Наша Дана ту лепу али одговорну функцију обавља с љубављу, савесно, одговорно и посвећено.”


   БК група била је пионир развоја приватног предузетништва у бившем Совјетском савезу оснивањем прве приватне мешовите југословенско-совјетске компаније пре више од три деценије. Били смо сведоци промена које је учинио велики државник Владимир Владимирович Путин у развоју демократије, слободе, тржишне економије, економског и привредног развоја и политике мира и стабилности. Управо због тога, са поносом и великом захвалношћу „Карић фондација” ове године доделила је награду за хуманост, јачање демократије, мира, сарадње и пријатељства међу народима, председнику Руске Федерације, великом државнику и великом пријатељу Србије, Владимиру Владимировичу Путину.
   Александар Васиљевич Чепурин, амбасадор Руске Федерације у Србији
   „Поштована породице Карић, уважени лауреати, браћо и пријатељи, дозволите да у име и у складу са налогом председника Руске Федерације, Владимира Владимировича Путина, примим високу награду! Дозволите да пренесем захвалност руководству „Карић Фондације” у вези додељивања Владимиру Владимировичу Путину ове награде за хуманитарну делатност, јачање сарадње, мира и пријатељства медју народима. То је висока част, и висока част за мене лично, да примим ову награду. Признање заслуга председника Руске Федерације јесте висока оцена његовог доприноса, стварању модерног, мало праведенијег света, јачању руско српског пријатељства, и то је можда исправно, јер нас, Русе и Србе, ништа не раздваја. Ова награда је у неком смислу и признање курса руског руководства у изградњи односа у свету, на основу равноправности и узајамног поштовања, без линија раздвајања, санкција и претњи, без оних који финансирају револуције споља. У најскорије време, председник Руске Федерације доћи ће у посету Србији. Председник ће учествовати и на војној паради и тамо ћете имати могућност да се упознате са њим. Колико ја знам, то ће бити прва парада у Београду у последњих 30 година, што ће на неки начин омогућити Србима, да поново осете достојанство и усхићење. Награда која је додељена од стране „Карић Фондације“, као никада стигла је у право време. Ја то доживљавам као изражај осећаја симпатије српског народа према Русији и руском народу. Добри односи Србије и Русије јесу предност и капитал наших народа, да то претворимо у добру привредну сарадњу, и стварање праведне и мирољубиве Европе од Атлантика до Пацифика, где ће народи живети у сарадњи и пријатељству. Желим нове и велике успехе Дивној Kарић Фондацији!”


   Потпредседник Владе Азербејџана, који је на тој позицији већ више од две деценије, истакнути азербејџански писац чији су романи, приповетке, позоришни комади и приче преведени на многе светске језике, по чијим сценаријима су снимани и играни филмови, чији су позоришни комади извођени на сценама многих позоришта у Азербејџану и иностранству, господин Ељчин Иљас Ефендијев, велики пријатељ Србије, добитник је овогодишње награде Браћа Карић за књижевност и јачање пријатељских и братских веза између Србије и Азербејџана.
   Ељчин Иљјас Ефендијев, писац и потпредседник Владе Азербејџана
   „Поштована породице Карић, поносим се што данас наступам пред вама као добитник ове престижне награде. Постоје хиљаде километара између Србије и Азербејџана и ако је један од азербејџанских писаца удостојен награде у Србији, онда та чињеница брише поменуте раздаљине, а такође и подсећа на разумевање и осећања два народа. Књижевност је увек, од свог постанка, била савезница добра у борби са злом, тако да ако се дела једног азербејџанског писца преводе на српски језик и читају, а њему се у Србији и додељује високо признање, онда то говори и о једнаким духовним вредностима два народа.”


   Када као странац постанете фудбалска звезда у земљи у којој је фудбал више од игре - Бразилу, онда сте достигли небо у том спорту. Играјући за највећи клуб у Србији - Црвену Звезду, за највећи клуб у Шпанији, а и у Свету - Реал из Мадрида, и за седам највећих бразилских клубова, као што су Фламенго, Сантос, Васко да Гаму и Флуминенсе, створио је спортску каријеру каквом мало који фудбалер са ових простора може да се похвали. Овогодишњи добитник Награде „Браћа Карић“ за спорт је Дејан Петковић Рамбо за изванредна достигнућа у светском спорту.
   Дејан Петковић Рамбо, фудбалер
   „Могу да кажем да сам веома срећан да поред признања које сам добио у Бразилу, данас примим овако престижну награду у својој земљи, што значи да будем признат од сопственог народа. Имао сам част да пренесем нашу културу, васпитање и историју у далеки Бразил. А данас, бити у друштву лауреата свих досадашњих и ових вечерас, емотивно доживаљавам ово признање на коме се захваљујем породици Карић која је препознала моје заслуге.”


   Од глумца преко продуцента до редитеља, који је померио границе српске кинематографије. Развојни пут великог филмског уметника, који је успео да изнесе на својим плећима пројекат којег би се многи у данашњим уметничким временима прилично уплашили - два филма и три серије - „Монтевидео бог те видео” и „Монтевидео, видимо се” пројекат који је вратио лепе и сетне филмске приче у наше животе, подсећање на време када се борило и играло за част, славу и спортски успех, а не за новац. Глумац, редитељ и продуцент Драган Бјелогрлић, овогодишњи је лауреат награде „Браћа Карић” за културу и уметност и изузетан допринос филмској уметности.
   Драган Бјелогрлић, глумац, редитељ и филмски продуцент
   „Осећам се вечерас веома лепо, али и помало збуњено, јер ја се до сада у свом животу нисам освртао на свој професионални рад. Очигледно, то је учинио неко други... Дајући ми ову награду имам осећај као да сте ми посали поруку да сва дела која се везују за мене немају само вредност у мојој професији него једну ширу, у мом народу. И због тога сам вам од срца захвалан, као и због тога што ме овом наградом сврставате у импресивно друштво уметника који су ово признање добили пре мене.”


   Једна од најзначајнијих фигура на медијском тржишту Србије у последњих 20 година власник компаније „ПИНК Интернатионал”, власник и оснивач највеће приватне телевизије у Србији, Жељко Митровић, добитник је награде Браћа Карић за изванредна достигнућа у медијској сфери, телевизијској и филмској продукцији у читавој Европи. Да је рођен у Америци или Великој Британији, његова креативност би сигурно могла да се мери са достигнућима великих светских медијских корпорација као што су CNN, Sky и Russia Today, које имају огромну финансијску подршку својих држава. Међутим, он је стварао у земљи у којој није било ни разумевања ни подршке, већ много оних који су били против његове визије. Због тога његово стваралаштво има далеко већу вредност. И поред свих тешкоћа, после две деценије рада, може бити поносан на своје медијске успехе и реззултате на простору Србије и региона, који се могу мерити са достигнућима Теда Тарнера или Руперта Мардока.
   Жељко Митровић, власник „ПИНК Интернатионал”
   „Посебно ми је драго што ова награда долази из фондације чији су оснивачи зачетници свега овога чиме се ја данас бавим. Драго ми је због ове награде, али било би ми још драже да је Богољуб Карић овде са нама, јер он је, за кога могу да кажем после 20 година бављења овим послом, неко ко је имао бољу телевизију од мене, неко ко је у многим категоријама био бољи... Надам се да ћу неку другу награду у будућности добити у његовом присуству.”


   Лауреат награде „Браћа Карић” за 2014. годину за публицистику, издаваштво и јачање културних и духовних веза између два братска словенска народа, је академик Иван Алексиевич Чарота, истакнути белоруски слависта, професор и шеф Катедре словенске књижевности Белоруског државног универзитета у Минску. Инострани члан Српске академије наука и уметности, академик Међународне Словенске Академије наука уметности и образовања и члан савеза писаца Белорусије, Русије и Републике Српске. Његов научни рад, посебно је значајан у сегменту словенске књижевности и културе, међусловенских веза, историје православља и књижевног превођења, који се манифестује у више од 500 научних и књижевно-критичарских радова. Нарочито је допринео продубљивању културних веза између Србије и Белорусије и јачању братског савеза два словенска народа.
   Иван Алексиевич Чарота, академик и инострани члан САНУ
   „Ја сам Белорус, али тежим да ме признате као “Белосрбина”! Захваљујем се прво Богу за све, па затим браћи Карић као оснивачима Фондације и добротворима, а посебно почасном конзулу Белорусије у Србији Драгомиру Карићу. Захваљујем и Њ.Е. амбасадору Чушеву који је обратио пажњу на моју маленкост. Богу бих се обратио и са молбом да српском народу подари све оно што ће им омогућити излаз из ове кризне ситуације. Нека благослов божји сиђе на свакога и нека се сви људи добре воље сложе, умноже и обоже. Живела Србија!”

   И ове године свечаности поводом доделе награда „Браћа Карић” присуствовао је велики број званица, представника дипломатског кора, културног и јавног живота Србије. Посебну емоцију публике изазвала је песма из филма „Монтевидео, бог те видео” у извођењу солисте КУД „Градимир” Вукашина Вујовића, која је уједно била и поздрав идејног творца и утемељивача награде свим пријатељима у Србији и ван ње, а посебно овогодишњим лауреатима „Браћа Карић“ господина Богољуба Ј. Карића.

  •  
  •  
  •  
 •